Beste actionkamera - best i test actionkamera 2019!

Elsker du fart og spenning? Og elsker du å filme og å fotografere? Da er nok et godt actionkamera midt i blinken for deg!

Publisert: 02. October 2019, 04:23 Sist oppdatert: 12. November 2019, 15:07 Skribent: Torbjørn Høstmark

Actionkameraer kan by på mye moro - eller, moro må du stå for selv, men med et godt actionkamera kan du dokumentere moroa å vise det til vennegjengen i ettertid! Enten det er høyt til værs, på land eller under vann, et actionkamera lar deg knipse bilder eller filme videoer i alle mulige situasjoner.

Dette skiller et actionkamera fra et "vanlig" kamera

Med dagens svært gode mobilkameraer kan det være vanskelig å forstå hva man skal med et ekstra kamera, men et actionkamera tilfører noe helt eget som du ikke får i et vanlig lommekamera eller mobilkamera. 

Actionkameraet er nemlig bygd for å tåle både vann, høye/lave temperaturer, fall og ekstreme situasjoner. Et godt actionkamera lar deg "fryse" motivet selv når det beveger seg i stor hastighet, i motsetning til et tradisjonelt kamera som kanskje ville etterlatt motivet som en utydelig skikkelse.

Det finnes mange ulike actionkameraer, men GoPro er det soleklart mest kjente merket. En fordel med disse kameraene er at de bruker det samme festesystemet og kan benyttes på en rekke ulike tilbehør som utvider mulighetene til det uendelige. Et godt actionkamera har også mange ulike film- og fotomoduser som lar deg filme/fotografere i mørket, ta timelapse, timewarp, seriebilder, m.m.. 

For aktive mennesker som liker fartsfylt moro eller tilbringer mye tid utendørs, kan et actionkamera derfor være et veldig godt alternativ. Barnefamilier vil kunne ha glede av å ha "småtassene" håndtere kameraet selv uten at de behøver å være redd for det, eller kameraet kan festes i en sele til hunden eller andre kjæledyr.

Det er egentlig ingen grenser for hva et godt actionkamera kan gjøre, og det er kanskje nettopp derfor det omtales som "det perfekte reisekameraet"!

1
GoPro Hero 8 - Black

4K-video i 60 fps,1080p i 240 fps, HyperSmooth 2.0, LiveBurst, 14 Talekommandoer, Strøm i 1080p.


Likte du GoPro Hero 7 Black? Da faller du pladask for GoPro Hero 8 Black. I fjor tok GoPro livet av gimbalen sin nytteverdi, og i år har de gjort bildestabiliseringen enda bedre med sin HyperSmooth 2.0 teknologi. Det er nesten ikke til å forstå hvordan Gopro klarer å få bildet til å flyte så godt selv når du hopper opp og ned med kamera. 

GoPro Hero 8 Black byr på ellevill og helt klart markedsledende bildestabilisering, et enda mer kompakt design enn tidligere ettersom et par innfellbare bein eliminerer behovet for ekstra kamerahus for å feste kameraet til ekstrautstyr, nydelig 4K video i alle formater, LiveBurst som gjør stillbildene "levende", en enda bedre versjon av TimeWarp lar deg ta opp superstabiliserte intervallvideoer, og SuperPhoto, HDR og RAW gjør kameraet perfekt til stillbilder!

GoPro Hero 8 Black har også fått et oppgradert design som tillater at du kan koble til/feste på en rekke nytt tilbehør som blant annet LED-lys, mikrofoner og ekstra LCD skjerm. Med andre ord har GoPro Hero 8 Black blitt ikke bare det perfekte reisekameraet, men også det

 perfekte blogger/v-log kameraet!

Det er egentlig ikke så mye mer å si om GoPro Hero 8 Black. Dette er det beste actionkameraet du får kjøpt. Punktum.


Gå til nettbutikk
Kr 4689,-
2
GoPro Hero 7 Black

Opptak av 4K-video i 60 fps og 1080p i 240 fps, HyperSmooth-bildestabilisering, GPS med geotagging,2" touchdisplay med zoom, Vanntett uten undervannshus.


GoPro Hero 7 Black ble lansert sent i fjør høst og tronet øverst blant GoPro sine mange modeller. Med sitt unike HyperSmooth system, tok GoPro Hero 7 Black bildestabilisering til et helt nytt nivå! GoPro gründeren selv hevdet at dette var det første actionkameraet som eliminerte behovet for en timbal, og det har han for så vidt rett i. 

GoPro Hero 7 Black byr på flott 4K video, en klasseledende bildestabilisering, enkel betjening via en god touchskjerm, hendige funksjoner som TimeWarp, Night Lapse, Time Lapse, m.m., i et kraftig og lite kamera som til og med er vanntett ned til 10 meter helt uten ekstra kamerahus!

GoPro kameraene lar seg også styre ved hjelp av stemmekommandoer, og har to innebygde mikrofoner som veksler på å benyttes for å hele tiden sørge for best mulig lyd. Hero 7 Black gir deg også mulighet til å ta svært gode stillbilder, og er ikke "bare" å regne som et filmkamera. Dette er "topp of the notch"! 

Sterkt anbefalt!

Gå til nettbutikk
Kr 3788,-
3
GoPro Max

360°-video i 5,6K-oppløsning, Streaming i 1080p, 360°-bilder i 16,6mp, Få stereolyd av 6 mikrofoner, Film og foto med klassisk HERO-modus.

Dersom ikke vanlig vidvinkel er ekstremt nok for deg, så kan helt nye GoPro Max by på 360 grader video i 5,6K oppløsning! Som om ikke det var nok, så får du også mulighet til å knipse bilder i 360 grader i 16,6 Mp, og å streame direkte til Facebook, Instagram eller YouTube, i hele 1080p!


GoPro Hero Max gir deg alle de kjente funksjonene fra Hero 8 Black, men tar det enda et nivå med sin evne til å dekke "hele" synsfeltet og enda mer! 


I tillegg til at kameraet fanger opp alt som skjer rundt deg, så er også lyden kraftig forbedret. GoPro Hero Max bruker hele 6 mikrofoner til å plukke opp lyden rundt deg, og senere kan du velge hvilken mikrofon du ønsker at lyden skal komme fra. Dette gjør at kameraet ikke bare er perfekt for film og foto i actionfylte situasjoner, men også til videoblogging. Når Hero Max i tillegg gir deg en ekstra skjerm på fremsiden av kameraet som hele tiden viser deg hva du filmer eller tar bilde av, så kan det ikke bli mye mer komplett.


GoPro Hero Max tar avansert actionbasert film og foto til et nivå, og pakker det inn i et kompakt og lettforståelig kamera. Dette er kameraet for den kreative, og for den som ønsker at utstyret skal sette grenser!

Gå til nettbutikk
Kr 5690,-
4
DJI Osmo Action

Ta opp i 4K med 60 FPS, Vanntett ned til 11 meter, Doble skjermer, Avansert bildestabilisering.

DJI er først og fremst kjent for å produsere noen av verdens beste droner, men har med sitt DJI Osmo Action tatt opp kampen med actionkamera-spesialisten GoPro. DJI skiller seg først og fremst ut ved å tilby doble skjermer slik at du har mulighet til å se deg selv mens du filmer eller fotograferer! Dette gjør Osmo Action helt perfekt til v-logging og YouTubere!

DJI Osmo Action tar opp film i 4K med opptil 60 FPS og kan også skyte slow-motion sekvenser med 8x slow motion. Et svært lyssterk objektiv lar deg knipse flotte bilder med manuelle instillingsmuligheter, og med Snapshot funksjonen som lar deg filme kun 2 sekunder etter oppstart, sørger for at du aldri går glipp at det perfekte motiv.

Osmo Action er tilpasset for å tåle temperaturer ned til -10 grader, og tåler at du dykker ned til 11 meter uten at du trenger noe ekstra form for kamerahus. Kameraet bruker det samme festesystemet som GoPro, og kan derfor benytte mye av det samme ekstrautstyret som er lett tilgjengelig og mange også har liggende.

DJI Osmo Action betjenes enkelt via den 2.25" store touchskjermen på baksiden, via tilkobling til mobiltelefonen eller gjennom stemmekommandoer. På fremsiden finner du en 1.4" stor skjerm som viser hva du filmer, og som gjør det superenkelt å ta bilder og foto av deg selv.

DJI Osmo Action er det ultimate kameraet. Som regel vil die-hard GoPro fans styre mot GoPro Hero kameraene, mens die-hard DJI fans vil styre mot DJI Osmo Action. Det er litt smak og behag, for begge modellene  er rett og slett fantastiske kameraer. Men, vet du at du kommer til å få glede av en ekstra skjerm på fremsiden, så er valget lett. Da blir det DJI Oso Action.

Gå til nettbutikk
Kr 3285,-
5
GoPro Hero 7 Silver

Opptak av 4K-video i 30 FPS og 1080p i 60 FPS, Effektiv bildestabilisering, GPS med geotagging, 2" berøringsskjerm med zoom-funksjon, Vanntett uten undervannshus.

GoPro Hero 7 Silver er en rimeligere modell av toppmodellen Hero 7 Black, men sparer på ingen måte på kruttet. Her får du det samme enkle brukergrensesnittet, svært god bildestabilisering (dog ikke HyperSmooth), mange ulike opptaksfunksjonen, fantastisk kvalitet på stillbildene, enkel betjening via touchskjerm, stemmekommandoer eller mobilen, og det samme kompakte designet med et kamerahus som er vanntett ned til 10 meter.


GoPro Hero 7 Silver mangler noen av de mer avanserte funksjonene som storebroren Hero 7 Black innehar, men koster til gjengjeld omtrent halvparten. Dersom du ikke har behov for like stor grad av manuell kontroll over kameraet og ønsker at actionkameraet skal gjøre all jobben for deg, og resultatet er godkjent uansett, så er GoPro Hero 7 Silver et meget godt valg.

Gå til nettbutikk
Kr 2290,-
6
Olympus TG-6

4x optisk zoom, Film i 4K, Ta bilder i RAW-format, Vanntett ned til 15 meter, Lukkegrense kun 1 cm.

Olympus TG-6 er en outsider i actionkamera kategorien, og kunne vel så gjerne passet inn i vanlig kompaktkamera/lommekamera. Men, Olympus TG-6 har en rekke egenskaper som gjør at det kan bli et perfekt eventyrkamera, og det er derfor vi tar med i denne oversikten.

Helt siden Olympus sin første modell i denne serien, har kameraet stukket av med en rekke seirer i ulike kåringer. TG-6 byr på overlegen bildekvalitet i en kompakt kamerakropp, har en 3" stor LCD-skjerm som gir deg god oversikt over menyer og innstillinger, samt komponering av bilder og video, tåler dykk ned til 15 meter, fall fra opptil 2,1 meter, belastning på 100kg og garanterer funksjonalitet ned til -10 grader. Olympus TG-6 har en stor bildesensor, større enn den vi vanligvis finner i mer tradisjonelle actionkameraer, og kan dermed skilte med meget god bildekvalitet. 

Olympus har alltid vært svært dyktige på bildestabilisering, og de lykkes til gangs med dette i TG-6. En rekke spennende opptaksfunksjonen utvider mulighetene, og du kan filme i 4K, skyte 20 bilder i sekundet, eller ta bilder i RAW-format. 

Olympus TG-6 byr også på en nærgrense på pene 1cm, så dette er et glimrende kamera for alle som liker makrofotografering. Kameraet får også spesielt skryt for bildene det tar under vann, og det har også GPS og WiFi som bidrar til å stedsmerke bildene dine, samt at WiFi gjør det enkelt å laste de opp til nettet eller mobilen.

Olympus TG-6 er det perfekte turkameraet, og du trenger ikke bekymre deg for at det skal knuse med det aller første. Her får du bilder og film i topp kvalitet!

Gå til nettbutikk
Kr 4698,-
7
Insta360 Go

Insta360 Go er et utrolig lite og morsomt kamera som gjør det enkelt å dokumentere alt som skjer - uten at du trenger å tenke over det!

Kameraet er mindre enn tommelen din og klar til å dele øyeblikkene på sosiale medier i løpet av tiden det tar å blunke. Insta360 Go er utrolig lite og lett og er bygd for å kunne henge rundt halsen din som et smykke. Kameraet kan ta opp full HD med 25 bilder per sekund, 1080p for 30fps hyperlase og time-lapse. Du kan også bruke Insta360 Go til å skyte vanlige stillbilder med 5-megapixel oppløsning. 

Insta360 Go har bare en´ knapp og er utrolig enkelt i bruk. Det unike med dette kameraet er hvordan det presenterer førstepersons synsvinkel, altså den som filmer. 

Insta360 Go er verdens minste stabiliserte kamera, tåler regn og en kjapp dukkert (ikke vanntett som GoPro), byr på enkel og rask lading med det medfølgende ladeetuiet, oblike rask og enkel redigering i den supersmarte FlashCut-appen som du laster ned på mobilen.

Insta360 Go er et fantastisk moro kamera som kan gi deg vanvittig mye moro! Anbefales sterkt.

Gå til nettbutikk
Kr 2398.75,-
8
Sony RX0

Sony RX0 er "verdens minste proffkamera", og markedsfører ikke RX0 som et actionkamera, selv om resten av verden mener det er det.

Sony RX0 er kanskje ikke kameraet du kjøper som ditt første actionkamera, prisen er for høy til det, men dersom du jakter et kamera for mer profesjonell foto- og filmproduksjon, for eksempel i kombinasjon med dronefilming, så er Sony RX0 er supert valg.

Kameraet har i motsetning til vanlige actionkamera en 1-tommer stor bildebrikke som gir det en fordel når det kommer til bildekvalitet. Optikken er levert av anerkjente Zeiss, og både stillbilder og video er av høy kvalitet. 

Skjermen er liten, men det er likevel relativt enkelt å endre innstillinger på Sony RX0. Har du litt store fingrer eller bruker kameraet i kombinasjon med hansker på vinteren, kan det derimot være litt utfordrende.


Merk deg at Sony RX0 ikke har innebygd stabilisator, og det bør derfor brukes sammen med en timbal eller drone. 

En kort oppsummering; Sony RX0 er kameraet for deg som kanskje allerede eier et annet fullverdig actionkamera, og som ønsker noe mer avansert som du kan kombinere med bruk av en stabilisator, drone, stativ, etc.. For kameraet er absolutt ikke dårlig, det er bare som Sony sier, et proffkamera.

Gå til nettbutikk
Kr 7336.25,-