Beste kjøleskap - best i test kjøleskap!

Proguiden gir deg oversikten over de beste kjøleskapene på markedet akkurat nå!

Publisert: 01. November 2019, 11:01 Sist oppdatert: 04. December 2019, 06:54 Skribent: Torbjørn Høstmark

Er du på utkikk etter et nytt kjøleskap så har du kommet riktig sted. et kjøleskap er ikke lenger bare en avlang boks som har en temperatur på ca. 4 grader, kjøleskapet i dag er langt mer avansert enn kjøleskapene var for 10 år siden. I dag er kjøleeffekten mye bedre, strømforbruket lavere, støynivået lavere og funksjonalitet større.

Det finnes flere typer kjøleskap, hvorav det vanligste er frittstående kjøleskap og kombiskap. De andre alternativene er side-by-side kjøleskap (kalles også Amerikansk kjøleskap) og Frensch door-kjøleskap

Frittstående kjøleskap

Dette er det mest vanlige kjøleskapet og passer for alle som har behov for mye kjølekapasitet. Ettersom det kun er kjølefunksjon, trenger du alternativt en fryser i tillegg. Dersom ikke plassen er noe problem, så kan vi trygt anbefale et frittstående kjøleskap, men om du bor i en mindre bolig eller har et lite kjøkken og ønsker tilgang til både kjøl og frys på samme sted, så bør du vurdere et kombiskap.

Kombiskap

Kombiskapene er praktiske ettersom de kombinerer kjøl og frys i samme enhet. bor du i en mindre bolig eller har et lite kjøkken, så kan dette være et veldig godt alternativ. Kombiskapet passer også godt for mindre husholdninger som ikke har behov for digre kjøleskap med stort volum.

Side-by-side kjøleskap (Amerikansk kjøleskap)

Side-by-side kjøleskapene er kjøleskap der kjøle- og frysedelen er plassert på hver sin side av skapet. I tillegg har mange av disse skapene ekstra funksjoner som isbitmaskin, kullsyremaskin eller vanndispensere for kaldt vann, innebygd i døren. Disse skapene tar stor plass og egner seg derfor best til store og åpne kjøkken. De kan også være noe mer krevende å installere, og det anbefales fagfolk til å gjøre jobben. 

French door-kjøleskap

French-door kjøleskapet tilhører side-by-side kategorien og ser likt ut som den nevnte varianten. Likevel har en del produsenter valgt å skille de to kategoriene fra hverandre ettersom French-door kjøleskapene som regel har tre eller fire dører i motsetning til "kun" to. Denne varianten tar relativt stor plass på lik linje med side-by-side kjøleskapene, og egner seg derfor best til store kjøkken og større husholdninger.

Under gir vi deg en oversikten over de beste kjøleskapene på markedet akkurat nå. Vi har valgt ut 1-2 modeller innen hver kategori. Nederst i artikkelen gir vi deg en oversikt over hva du bør tenke over når du velger et nytt kjøleskap.

1

Bosch KGE36VW4A

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 6399,-
2

Liebherr Kef 3710-20 001

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 15399,-
3

Samsung RB31FERNCSS/EF

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 6699,-
4

Electrolux EN6086JOX

9 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 19599,-
5

Bosch KSV36XL3P

9 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 6995,-
6

Bosch KAD90VI20

9 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 15995,-
7

Electrolux ERF2004AOW

8 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 3716,-

Dette må du vite før du velger kjøleskap

Før du klikker deg inn på  en av modellene og trykker "kjøp", så er det noen faktorer som er viktig å være klar over når du skal velge kjøleskap. Under oppsummerer vi de viktigste punktene.


1. Størrelse

Å velge riktig størrelse er kanskje det viktigste du bør tenke over når du skal kjøpe nytt kjøleskap. Er dere en stor familie på 5, så kjøper du ikke et lite kombiskap - da velger du enten et større frittstående kjøleskap, eller et Side-by-side kjøleskap.

Bor du derimot alene, dere er en mindre husholdning eller du trenger et ekstra kjøleskap til kjeller/bod/etc., så kan et kombiskap være ideelt.

Et større kjøleskap trekker noe mer strøm, selv om det ikke er dette som kommer til å være utslagsgivende på neste års feriebudsjett. Skal du erstatte et gammelt kjøleskap er det viktig at du vet om det nye kjøleskapet vil passe der det gamle stod. Generelt måler de fleste frittstående kjøleskapene 60 cm i bredden, mens høyden kan variere noe mer.

Det danske Forbrukermagasinet Tænk estimerer med følgende oversikt når du skal beregne plassbehovet ditt:

  • 100-150 liter:  til 1 eller 2 personer
  • 150-200 liter: til 3 eller 4 personer
  • 200+ liter: 5 eller flere personer


2. Plassering 

For å fungere mest mulig energieffektivt, trenger kjøleskapet luft, og det bør derfor ha litt plass rundt seg slik at det ikke står helt inntil veggen eller taket. Kjøleskapet generer også varme, så unngå å lagre for mye på toppen av kjøleskapet.


3. Strømforbruk

Ulike modeller har naturlig nok ulikt strømforbruk. De aller fleste kjøleskapene er svært energieffektive, men du bør merke deg hvilke energimerking kjøleskapet har, og du bør se at kjøleskapet har minimum A+ klassifisering. Mange som bytter kjøleskap går fra en eldre og mindre energieffektiv modell, og dette kan raskt gi utslag på strømforbruket og tilsvarende strømregningen.


4. Kjøl / frys

Dette henger tett sammen med størrelse. er du bestemt på at du ønsker et kombinert kjøl- og fryseskap, så er valget på et kombiskap enkelt. Dersom du har behov for stor kjølekapasitet, og ikke minst stor frysekapasitet, så er det bedre å gå for et frittstående kjøleskap og en egen fryser. Dersom du for eksempel jakter, fisker, baker mye, eller av en eller annen grunn har behov for å fryse store mengder varer samtidig, så er det også et argument for å gå for to separate enheter. 

Side-by-side kjøleskapet, eller French-door kjøleskapet, passer for deg som har et stort kjøkken, har behov for stor plass i både kjøleskap og fryser, og som ønsker alt i ett. Disse skapene er også praktiske siden de er oversiktlige, samler alt på ett sted, og har ekstra funksjoner som kan komme til glede (isbitmaskin, kullsyremaskin, vanndispenser med iskaldt vann).


5. Støynivå

Gamle kjøleskap bråker mye, og heldigvis er dette heller uvanlig for nyere kjøleskap. Likevel, det er verdt å merke seg de modellene som peker seg ut som de mest stillegående.


6. Ekstra funksjoner

Kjøleskap med funksjoner AntiFrost eller LowFrost gjør at du unngår riming og fukt i kjøleskapet. Flere kjøleskap kommer også med et slags luft sirkulasjonssystem som gjør at luften hele tiden er frisk og kald, og ikke minst bidrar det til å kjøle ned matvarene raskest mulig etter at de er plassert inn i kjøleskapet.