Beste kompaktkamera - best i test kompaktkamera 2019!

Enten du trenger nytt kompaktkamera for å dokumentere neste ferie, fjelltur, bryllup, barneselskap eller hverdagsopplevelse - vi gir deg oversikten over de beste kamerakjøpene akkurat nå!

Publisert: 07. October 2019, 04:25 Sist oppdatert: 13. November 2019, 14:34 Skribent: Torbjørn Høstmark

Til tross for at mobilkameraene stadig blir bedre og med stormskritt nærmer seg kvaliteten til kompaktkameraene, så er det fremdeles et godt stykke igjen til de aller beste kompaktkameraene i sin klasse. Kompaktkameraene har nemlig sine styrker der mobiltelefonen kommer til kort, enten det er zoom, robusthet/vanntetthet, bildekvalitet eller nattfotografering. Kompaktkameraene har blant annet større plass til en større bildebrikke, og en større bildebrikke betyr som regel bedre kvalitet på bildene. 

 

Skal du kjøpe nytt kamera i år bør du først og fremst vite hva du kommer til å fotografere mest! Liker du å ta bilde av dyr er det kanskje lurt med god zoom. Fotograferer du nordlys, soloppganger og solnedganger, bør du se etter et kamera med lavt blendertall og stor lukker. Du trenger heldigvis ikke å blakke deg for å få et meget godt kamera i 2019, og vi har gjort jobben med å finne 10 av de beste kjøpene i år.

 

1
Panasonic Lumix DC-TZ200

1" MOS-sensor på 20 megapiksler, 15x optisk zoom, 3" touchskjerm, 4K-video og 4K-foto.

Panasonic Lumix TZ200 er etterfølgeren til det prisbelønte TZ100, og byr på mange flotte oppgraderinger. Kort oppsummert får du et kompakt lommekamera med 15x zoom, elektronisk søker, touchskjerm, pop-up blits, 4K video, 1» stor bildebrikke og en rekke spennende funksjoner.

Dette kameraet er fullspekket av moro! Optikken er levert fra Leica og sørger for krystallklare bilder, og sammen med en helt rå 5-akses hybrid stabilisering sørger kameraet for å levere svært gode bilder også under dårlige lysforhold. 

 

Panasonic Lumix TZ200 gir deg mulighet til å filme i 4K og samtidig hente ut enkeltbilder fra filmen, og som om ikke det var nok får du mulighet til å flytte fokus etter at bildet er tatt!.

Som det avanserte kameraet TZ200 er, kan du også knipse i RAW-format med 10 bilder i sekundet. 

 

I tillegg til lang batteritid liker vi ekstra godt muligheten til å lade via USB. Dette betyr at alt du trenger for å lade kameraet ute på tur er en enkel USB-kabel og en powerbank. TZ200 har også WiFi og Bluetooth, er behagelig å holde, og enkelt å betjene. Lyd & Bilde kronet Panasonic Lumix TZ200 med tittelen «Spesielt anbefalt»!

 

Gå til nettbutikk
Kr 6761.25,-
2
Sony RX100 VI

Sony Cyber-Shot DSC RX100 VI er Sonys nyeste tilskudd til den svært ettertraktede RX100-serien. Denne versjonen perfeksjonerer ytterligere de områdene der Sony allerede er meget gode, og for første gang får du et RX100-kamera med skikkelig zoom i en kompakt kropp som skyter bilder raskere enn du kan forestille deg. 

 

Sony Cyber-Shot DSC RX100 VI tar for alvor livet av troen på at en mobilkamera fullstendig kan erstatte et tradisjonelt kamera. RX100 VI er svært kompakt. Har innebygd elektronisk søker og blits, en klar og god lcd-skjerm som kan vippes og opp ned, og ikke minst en lang zoom på 8,4x. Ønsker du å fotografere dyr, sport og actionbilder? RX100 VI lar deg knipse 24 bilder i sekundet samtidig som det klarer å følge motivet. Du kan også krystallklare filmer i 4K.

 

RX100-serien har vært klasseledende i kompaktkamera-markedet siden versjon I, og nummer seks i klassen forsterker dette stempelet. Likevel, dette er et svært dyrt kamera, og dersom du klarer deg uten 4K video og stor zoom, så kan Sony Cyber-Shot DSC RX100 III være et meget godt kjøp. Dette kameraet er en god del eldre, men hevder seg likevel meget godt i dag. Sony Cyber-Shot DSC RX100 VI stikker til gjengjeld av med tittelen «Årets fotoprodukt 2018/19» fra Elektronikkbransjens kåring, «Digital Foto» gir deg 9/10. Et svært funksjonsrike kamera som leverer imponerende bildekvalitet under alle forhold.

 


Gå til nettbutikk
Kr 12998.75,-
3
Canon PowerShot G7 X Mark III

"Favoritten har blitt enda bedre!"


Som resten av "foto-verdenen" så fullt vi pladask for Canon Powershot G7 Mark II som kombinerte både form, ytelse og funksjon i en skjønn forening. Nå har Canon tatt enda et steg med sitt siste tilskudd i Powershot G7-familien.


Canon har bevart mye av det vi likte så godt med Powershot G7 Mark II. Kameraet er fremdeles lite og kompakt og får god plass i lommen, og betjeningen med knapper og touchskjerm er like enkelt som tidligere. Powershot G7 Mark III har fått en oppgradert prosessor som byr på flere muligheter og bedre filmegenskaper. Kameraet kan nå skyte høykvalitets 4K video å streame video live til Facebook, Instagram eller YouTube. Og apropos YOuTube, Powershot G7 Mark III er kanskje det ultimate vlog/blog kameraet. 

Den innebygde touchskjermen kan vippes og vendes mot deg slik at du hele tiden ser hva du filmer, og kvalitet er som nevnt overlegen.


Kameraet er enkelt i bruk og tar naturlige og flotte bilder i auto-modus, og kan nærmest trylle når du benytter de mer avanserte funksjonene i manuell modus. 

En veldig kjekk egenskap er at Powershot G7 Mark III har innebygd ND-filter. Dette gjør at du kan ta bilder med lang eksponeringstid selv når det egentlig er for lyst til at det er mulig. På denne måten kan du få stilige bilder av hav, rennende vann eller andre bevegelige motiver, som får den slørete og mystiske effekten.


Har du pengene klar, så er Canon Powershot G7 Mark III et soleklart valg for et kamera som vil tjene deg godt i mange år - enten du er nybegynner eller viderekommen!


Gå til nettbutikk
Kr 8123.75,-
4
Olympus TG-6 - Red

"Det beste vanntette kameraet!"

4x optisk zoom, Film i 4K, Ta bilder i RAW-format, Vanntett ned til 15 meter, Lukkegrense kun 1 cm.

Er du av den sporty typen som liker å fotografere uansett vær og forhold, som synes det er like naturlig å ta med kameraet 10 meter under vann eller på toppen av en forblåst fjelltopp som i et bursdagsselskap? Da er Olympus TG-6 kameraet for deg. Olympus har med sin Tough-serie vunnet priser for «beste allværs-kamera» helt siden første generasjon kom på markedet for mange år siden, og de fortsetter å levere også med TG-6. Dette kameraet tåler vanntrykk tilsvarende 15 meter, er støtsikkert fra fall opptil 2,1 meter, er knussikkert for opptil 100kg, og tåler kulde ned til -10 grader- uten at det går utover funksjonaliteten!

 

I tillegg har Olympus utstyrt TG-6 med den samme kraftige bildeprosessoren som deres langt kraftigere systemkamera OMM-D E-M1X slik at du får kraftig bildebehandling med høyere oppløsning på områder med lavere kontrast, spesielt ved mørkere lyssettinger. Kameraet har en nærgrense på kun 1cm, og er derfor perfekt for deg som liker makrofotografering. En kjekk detalj er muligheten for å kjøpe tilleggsutstyr som fisheye-konverter, ekstra blits, undervannshus med telekonverter, enda bedre makrolinse eller 2x-telelinse. 

 

Vi liker veldig godt at Olympus har fått på plass GPS og WiFi i kameraet. GPS-en sørger for å geotagge bildene dine slik at du alltid vet hvor i verden bildet ble tatt, mens WiFi gjør at du enkelt kan styre kameraet fra mobilen, eller laste over bildene til mobil/pc for deling i sosiale medier etc..

 

Olympus TG-6 kan skyte bilder i RAW-format å filme i 4K. Alt i alt er dette det ultimate allbruks kameraet, og dersom du lever en aktiv livsstil, eller for eksempel låner for kameraet til små barn som ikke alltid er like forsiktige med ting, så er TG-6 en supert alternativ! Det er også verdt å merke seg at kameraet har meget god batteritid og gir deg mulighet til å knipse opptil 340 bilder på en lading

  

I tillegg har Olympus utstyrt TG-5 med den samme kraftige bildeprosessoren som deres langt kraftigere systemkamera OMM-D E M1, slik at du får kraftig bildebehandling med høyere oppløsning på områder med lavere kontrast, spesielt ved mørkere lyssettinger. Kameraet har en nærgrense på kun 1cm, og er derfor perfekt for deg som like rmakrofotografering. En kjekk detalj er muligheten for å kjøpe tilleggsutstyr som fisheye-konverter, ekstra blits, undervannshus med telekonverter, enda bedre makrolinse eller 2x-telelinse. 

 

Vi liker veldig godt at Olympus har fått på plass GPS og WiFi i kameraet. GPS-en sørger for å geo-tagge bildene dine slik at du alltid vet hvor i verden bildet ble tatt, mens WiFi gjør at du enkelt kan styre kameraet fra mobilen, eller laste over bildene til mobil/pc for deling i sosiale medier etc..

 

Olympus TG-5 kan skyte bilder i RAW-format, å filme i 4K. Alt i alt er dette det ultimate allbruks kameraet, og dersom du lever en aktiv livsstil, eller for eksempel låner for kameraet til små barn som ikke alltid er like forsiktige med ting, så er TG-5 en supert alternativ! Det er også verdt å merke seg at kameraet har meget god batteritid og gir deg mulighet til å knipse opptil 350 bilder på en lading

Gå til nettbutikk
Kr 4698,-
5
Canon Powershot G7 X Mark II

"Ett av de beste kompaktkameraene du får kjøpt!"

Canon Powershot G7 X Mark II ble nettopp erstattet av den tredje utgaven av denne modellen, men det betyr ikke at dette kameraet er et dårlig kjøp! De to kameraene byr på veldig mye av det samme, og G7 X Mark II er betydelig rimeligere.

Canon Powershot G7 X Mark II er et veldesignet kompaktkamera med avanserte funksjoner som du gjerne finner i langt dyrere systemkameraer! Her får du meget god optikk, et zoomobjektiv med en effektiv brennvidde på 24-100 mm, og god lysstyrke med sin blender på f/1.8-f/2.8. Powershot G7 X Mark II har innebygd en helt rå bildestabilisator som gjør det mulig å ta håndholdte bilder med lange eksponeringstider. 

Canon Powershot G7 X Mark II leverer varme og fine farger, yter strålende i dårlig belysning, kan skyte RAW-bilder, og støtter mye forskjellig tilbehør. Kameraet mangler optisk søker, men det kan kjøpes og monteres ekstra. Betjening gjøres via knapper og en stor touchskjerm og er enkel og lettforståelig. Amatører vil finne seg godt til rette med auto-funksjonen, men mer viderekommende fotografer vil sette pris på de mange manuelle valg mulighetene.

Canon Powershot G7 X II er kameraet for de aller fleste. Her er det rett og slett veldig mye kamera for pengene!

Gå til nettbutikk
Kr 5373.75,-
6
Canon PowerShot G9 X Mark II

"Det beste lommevennlige kameraet!"


Skal du ha et minst mulig kamera som likevel leverer bedre bilder enn mobiltelefonen din? Da kommer du ikke utenom Canon PowerShot G9 X Mark II. TEK.no skriver at «Canon G9X II vinner mye på sin unike posisjon som det slankeste og dermed mest lommevennlige entusiast kompaktkameraet på markedet», og det er ikke rart når kameraet bare er 3 cm tykt!


Canon PoweShot G9 X Mark II har også fått plass til en 20MP 1-tommer stor bildebrikke som bidrar til svært detaljerte og skarpe bilder. Den kompakte formen gjør at Canon har utelatt optisk søker, og det meste av betjeningen foregår via berøringsskjermen. En klar forbedring fra forgjengeren er mulighet for å knipse hele 9 bilder i sekunder i RAW-format med låst autofokus, og 20 bilder i sekunder i vanlig bildeformat! Med andre ord, dette kameraet kan gi deg som søker fart og spenning mye moro!

 

Canon benytter en bildeprosessor som behandler bildene svært godt, og gjør den relativt lyssterk selv i dårlig belysning. Det du må klare deg uten er fleksibel skjerm, værtetting, betjenings knapper og en lengre zoom. Likevel er dette uten tvil et av de råeste kompaktkameraene på markedet!

Gå til nettbutikk
Kr 3623.75,-
7
Panasonic DMC-TZ100

1" MOS-sensor på 20 megapiksler, 10x optisk zoom, 3" touchskjerm, 4K-video og 4K-foto.

Panasonic Lumix TZ100 krysser av på de fleste punkter for hva som kreves av et skikkelig godt kompaktkamera. Den 1» store bildebrikken kombinert med 20 megapiksler, mulighet for hele 10x zoom og videoopptak i 4K, gjør dette til et suverent kamera i denne prisklassen! Panasonic har også ett ekstra ess i ermet og lar deg velge fokus etter at bildet er tatt! 

 

Panasonic Lumix TZ100 fikk tittelen «Årets Beste Kompaktkamera 2016/2017» av «Lyd & Bilde», og har i tillegg vunnet en rekke priser fra internasjonale medier. Synes du kameraet høres gammelt ut? Ta det med ro. Utviklingen i kameraverdenen skjer ikke like raskt som for eksempel med mobiltelefoner, og flere at kameraene som kom 3-4 år siden hevder seg fremdeles i toppen. 


Ikke mange kompaktkameraer med like god bildekvalitet kan levere så stor zoom, og mye av kvaliteten ligger nok i optikken fra anerkjente Leica. Panasonic Lumix TZ100 har i tillegg en praktisk touchskjerm, men mangler en vippbar skjerm. Alt i alt er dette det perfekte reisekamera eller «allround-kameraet».

 

Gå til nettbutikk
Kr 4187,-
8
Nikon Coolpix W300

"For deg som som er høyt og lavt og elsker det ekstreme!"


Nikon er velkjent for sine strålende speilreflekskamera som foretrekkes blant en rekke profesjonelle fotografer, og gjengen i Nikon kan også kunsten å lage gode vanntette kompaktkameraer. Coolpix W300 kommer fullspekket med en rekke funksjoner. Her får du 4K video, innbygd GPS tagging av bilder, høydemåler og dybdemåler, WiFi og Bluetooth for enkel bildeoverføring, oppdatering, muligheten til å bruke mobilen som fjernkontroll, en høyoppløst OLED skjer,  en 1-tommer stor 20,4 megapiksel bildeprikke og 5X zoom.

 

Om du er tøffere enn kameraet gjenstår å se, for Coolpix W3000 kan taes med hele 31 meter under havoverflaten! Det tåler fall fra 2 meter og er frostsikker ned til -10 grader. Dette er kameraet for de som virkelig liker de ekstreme situasjonene.

 

Kamerat får skryt for å være enkelt å betjene og å levere meget gode bilder i godt lys. Du må klare deg uten muligheten til å fotografere i RAW-format, men dersom du uansett ikke etterbehandler bildene dine i et mer avansert bilderedigeringsprogram, så vil du heller ikke savne det. 

 

Gå til nettbutikk
Kr 4311.25,-
9
Canon PowerShot SX740 HS

Hvordan er det egentlig mulig å presse 40x zoom inn i et knøttlite kompaktkamera? Vi vet ikke, men Canon har klart det. Dette kameraet gir deg mulighet til å fotografere motiver som er så langt borte at du ikke klarer å få øye på de med det blotte øyet, og det med svært god kvalitet! Canon har produsert flere gode kameraer i dette segmentet, men SX740HS har siden forrige modell fått den nyeste Digic 8 prosessoren som lar deg knipse 7.4 bilder i sekundet  samtidig som du også kan filme i 4K. 

 

Det som virkelig skiller ut kameraet ut fra mengden kompaktkameraer er den ekstreme zoomen. I tillegg får du en vippbar skjerm som gjør det enkelt å komponere bildet eller å knipse en selfie. Kameraet er svært lett å betjene med en hånd, og har en super «hjelpe-funksjon» som gjør det lettere å betjene den enorme zoomen. SX740 HS har både WiFi og Bluetooth for enkel deling av bilder, samtidig som det lar deg bruke mobiltelefonen som utløser.

 

Som flere super zoom kamera vil den ekstreme zoomen gå på bekostning av noe annet, og SX740 HS har en litt mindre bildebrikke enn kompaktkameraene med den råeste bildekvaliteten. Dette begrenser kameraets evne til å ta detaljrike bilder i begrenset lys, men under gode lysforhold er det ikke særlig merkbart. Men dersom zoom er viktig for deg, så er dette et knallbra kjøp som åpner opp for helt nye muligheter i fotoverdenen!

 

«Digital Foto» gir 8,9/10 og skriver blant annet «Imponerende flott bildekvalitet over hele zoomområdet, prisen og størrelsen ­tatt i betraktning. God bildestabilisering og effektivt autofokus». 

 

Gå til nettbutikk
Kr 4111.25,-
10
Panasonic Lumix FT7EP

"Det mest allsidige kameraet for den eventyrlystne!"


Du kan allerede starte å planlegge neste ferie, for dette kameraet elsker å bli tatt med ut på eventyr! Kameraet er solid og kompakt bygget, tåler dykk ned til 31 meter, temperaturer ned til -10 grader og trykk på opp til 100kg. Lumix DC-FT7 har innebygget WiFI, kompass og høydemåler, og har en 1-tommer stor bildebrikke på 20 megapiksler. Med en skuddtakt på 10 bilder i sekunder er du sikret å fange motivet du ønsker, og Panasonic gir deg også en unik funksjon som lar deg hente ut 4K-foto fra videostrømmmen i tillegg til at kameraet kan ta opp både 4x «slow-motion film» og time lapse.

 

Det som virkelig skiller Panasonic Lumix DC-FT7 fra konkurrentene, er det innebygde elektroniske søkeren. I tillegg til den 3-tommer store skjermen gir kameraet deg de beste forutsetninger for å komponere bildet riktig - uansett om sola skinner rett på skjermen eller om regnet pøser ned.


Liker du å leke deg med filtre og å utforske kreativiteten i deg? Panasonic serverer hele 22 ulike kreative filtre som kan gjøre bildene dine enda mer spennende. Med på kjøpet får du 4.6x zoom og mulighet for å fotografere med vidvinkel. Om du først skal ha et værtett kamera og elektronisk søker er et «må ha», da er det Panasonic Lumix DC-FT7 du skal ha.

 

Gå til nettbutikk
Kr 3098.75,-
11
Sony Cyber-shot DSC-HX90V

"Det perfekte reisekamera for safari og dyrefoto"


Sony kaller Cyber-Shot HX90 for et av verdens minste kamera med kraftig zoom, og er virkelig en kraftplugg i liten innpakning. Sony er godt kjent for å levere bildekvalitet av svært høy klasse, og du vil finne mange likheter mellom HX90V og Sonys topp-kameraer. I motsetning til kameraene i RX100-serien har HX90 et mye kraftigere objektiv som gir deg mulighet til hele 30x zoom! Optikken som benyttes kommer fra Zeiss og sørger sammen med den optiske bildestabilisatoren for å gi klare å fine bilder i godt lys. Bildebrikken er dog kun 1/4 av størrelsen til «storesøsknene» RX100-serien, så kameraet klarer seg ikke like bra i dårlig belysning. 

 

Sony Cyber-Shot HX90 kan knipse 10 RAW-bilder i sekundet med lynrask og pålitelig autofokus, og i tillegg kan du filme i 4K. Touchskjermen gir muligheten for å ta bilder bare ved å trykke på skjermen, kan vippes og ned, og du får også en pop-up blits som gir deg ekstra belysning når du trenger det. WiFi og Bluetooth lar deg enkelt dele bilder eller styre kameraet fra mobilen. Et stort pluss er den innebygde GPS-chippen som sørger for å geotagge bildene dine med stedet du har tatt de.

 

Du vil ikke finne et mer kompakt zoom-kamera enn dette, så hvis du liker å ta naturbilder eller trenge mye zoom av andre årsaker OG ønsker et kompakt kamera du kan ta med deg overalt, så er HX90V et suverent valg. Bare husk at kompaktheten går noe utover ergonomien på kameraet.

Gå til nettbutikk
Kr 3561.25,-