Beste nettbrett 2019 - best i test nettbrett 2019!

Jakter du nytt nettbrett? Vi hjelper deg med å finne det riktige nettbrettet for nettopp deg.

Publisert: 27. September 2019, 13:40 Sist oppdatert: 11. November 2019, 08:04 Skribent: Torbjørn Høstmark

Markedet for nettbrett er større enn noen gang og det er ikke lenger forgitt at du skal kjøpe en Apple iPad dersom du skal investere i ett nytt produkt. Proguiden hjelper deg på veien mot å finne det riktige nettbrettet for nettopp deg.

Apple var lenge best i klassen med sine brukervennlige og ikke minst velfungerende Apple iPads i mange år, men de senere årene har konkurransen i både budsjettklassen og toppsjiktet virkelig hardnet til. Fra å være en ren konkurranse mellom Apple og Samsung har kinesiske Huawei kastet seg på nettbrett-bølgen, og de leverer produkter som gir deg svært mye valuta for pengene.

I tillegg til de tre nevnte produsentene har det også dukket opp en rekke Windows baserte 2-1 PCer som kombinerer funksjonaliteten til en bærbar PC og lettvintheten fra et nettbrett i ett og samme produkt. Microsoft står selv for de mest populære produktene, og denne plattformen er i ferd med å bli en favoritt hos mange brukere.

Velg riktig operativsystem

Det første du bør bestemme deg for er hvilket operativsystem du ønsker å bruke. Trives du best mest Apple sitt iOS økosystem der alt er relativt enkelt og rett fram, og ting "bare fungerer" uten at du selv har veldig stor innflytelse på innstillinger og mer avanserte muligheter. Da er det iPad-serien du bør se på. Er du av typen som ønsker større valgfrihet og mulighet til gjøre individuelle instillinger slik at du kan tilpasse nettbrettet nøyaktig etter eget behov, da bør du velge et Android nettbrett. Android er Google sitt eget åpne økosystem, og nesten alle produsenter (bortsett fra Apple og Microsoft) benytter seg av dette.

Android og iOS tilbyr stort sett de samme appene, men det kan være noen forskjeller mellom to i utgangspunktet like appe på de to ulike plattformene. Det er umulig å skrive at "det ene systemet" er bedre enn det andre, men det som er sikkert, er at Android er litt mer ressurskrevende enn iOS, og at du bør velge et nettbrett med litt mer kraft dersom du skal få den samme ytelsen i et Android nettbrett som for et iOS basert nettbrett.

Til slutt kan vi ta med at Microsoft de siste årene har kommet sterkt inn i nettbrett verdenen med sine 2-1 baserte PC-er. Dette er egentlig en egen kategori maskiner som befinner seg midt mellom en bærbar PC og et nettbrett. Fordelen med disse er at de kjører "fullt Windows" og kan benyttes som en PC, samtidig som du kan koble av tastaturet å bruke det som et nettbrett med touchskjerm.

Våre anbefalinger

I listen under har vi plukket noen av våre favoritter, både blant iOS nettbrett, Android nettbrett og Windows nettbrett. Uansett hvilket av disse nettbrettene du velger, så vil du sitte igjen med et meget godt nettbrett. Ja, det er forskjell på et nettbrett til 2000kr og ett til 8000kr, men hvis du hovedsakelig skal bruke nettbrett til enkle oppgaver som lesning og sosiale medier, så trenger du faktisk ikke å kjøpe noe dyrere enn nødvendig. Nederst i artikkelen gir vi deg noen tips om hva du bør se etter når du velger nettbrett.

1
Apple iPad (6th gen. 2018) Wi-Fi 32GB Silver

Det beste nettbrettet for de aller fleste!


Det er ikke foruten grunn at Apple iPad bestandig har tronet øverst på salgslistene over nettbrett, og Apples siste tilskudd til iPad-familien (om vi utelater Pro-utgavene), har i tillegg til å få en kraftigere prosessor og større for Apple Pencil, faktisk gått ned i pris! Apple iPad har en stor og fin 9,7 tommers skjerm med true-tone display der fargetonene tilpasser seg etter omgivelsene. Prosessoren byr på maskinkraft av en annen verden, og i tillegg levere det batteritid på nydelige 10 timer surfing på nettet eller sluking av Netflix-serier. En ekstra bonus er det at årets iPad støtter Apple Pencil, noe som gjør det perfekt til å ta notater eller tegne, og ikke minst fremstår det som et meget godt valg for studenten!

10 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 2989,-
2
Apple iPad Pro Wi-FI 11" 256GB

"En laptop-killer av dimensjoner!"

 

Det beste nettbrettet har blitt bedre! Er du på jakt etter det kraftigste nettbrettet på markedet? En maskin som nærmest kan erstatte behovet for en bærbar PC og som ikke setter begrensinger i forhold til arbeidskraft og ytelse? Da er Apple iPad Pro- serien svaret. iPad Pro utgavene kommer i flere utgaver med ulik skjermstørrelse, menn de fleste vil nok trives best med mellomvarianten på 11 tommer. Her får du Apples nyeste og kraftigste A12X prosessor som kjører alt annet på markedet i senk. Du får Face ID som gjør det gode gamle passordet totalt overflødig, en nydelig Liquid Retina skjerm som justerer fargene etter omgivelsene, 4 kraftige høyttalere med fyldig og god lyd, og det meget godt 12 Mp kamera. I tillegg kommer iPad Pro 11 med usb-c utgang, så endelig kan du bruke andre kabler enn Apple sin egen Lightning kabel. Topp dette med lang batteritid, støtte for tastatur og Apple Pencil, og det begynner å ligne en meget kraftig PC konkurrent!

10 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 10498.75,-
3
Apple iPad mini 5 (2019) Wi-Fi 64GB Silver

Det beste nettbrettet i lite format!

 

Apple iPad mini var lenge en favoritt blant mange som likte å ta med seg et lite og lett nettbrett på farten, enten på bussen/trikken på vei til jobb, på flyet, toget, eller bare til å lese e-bøker og nettaviser- men etter mange år uten oppdateringer begynte iPad mini å fremstå litt gammeldags. Men det godt likte nettbrettet var heldigvis ikke dødt, for i vår dro Apple en ny iPad mini opp av godteposen- en langt kraftigere versjon med selskapets råeste prosessor og støtte for Apple Pencil. Til tross for at utseende fremdeles er likt forrige modell, så snakker vi om et helt annet nettbrett med topp moderne spesifikasjoner. Ønsker du deg et lite og lett nettbrett du kan ta med deg nesten overalt, og kanskje til å med gjemme bort i lommen, så er iPad mini 2019 et soleklart førstevalg.

 

10 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 4490,-
4
Samsung Galaxy Tab S6 4G (128 GB)

En kraftigpakke av et nettbrett!

 

Hvis Apple og deres økosystem ikke passer deg, så står Samsung klare til å imponere deg med sitt Galaxy Tab S6.  Som vanlig leverer Samsung en helt nydelig detaljrik og fargerik Super AMOLED skjerm på hele 10,5 tommer, samt fire kraftige Dolby Atmos surroundhøytalere som bidrar til å gjøre dette nettbrettet til den ultimate undeholdningsmaskinen!  Den superkraftige prosessoren, støtte for ekstra minnekort, to meget solide hovedkameraer og overlegne batteritiden som sørger for hele 15 timer videoavspilling, bidrar til at dette nettbrettet suser inn på listen over beste kjøp i 2019. Og hvis vi ikke nevnte det, ja, Galaxy Tab S6 leveres med Samsung sin egen S-pen stylus, så slipper du å måtte kjøpe dette ekstra.


Og en ekstra bonus er at du her får 4G-tilkobling i integrert i nettbrettet!

9 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 7990,-
5
Huawei MediaPad M5 10.8" 64GB

"Det perfekte nettbrett for deg som elsker film og serier!"

 

Er du typen som virkelig liker å føle at du får valuta for pengene? Så fremt du ikke ønsker en Apple iPad, så er Huawei MediaPad M5 et meget godt valg. Kineserne har igjen levert et produkt der de presser inn topp ytelse til en rimelig pris. Her får du en klar og fin 10,8 tommer stor skjerm med automatisk skjermbelysning, god batteritid, kraftige høyttalere fra velkjente Harman Kardon,  tøtte for minnekort, et 13Mp hovedkamera og ikke minst usb-c som sørger for rask oppladning når du trenger å lade før du skal få farten. Huawei MediaPad M5 kommer i et 16:9 format som gjør det ypperlig til å se filmer ettersom du slipper de svarte stripene over og under bildet. Kombinert med de kraftige høyttalerne er dette nettbrettet en meget solid anbefaling til deg som liker å se mye filmer og serier

 

9 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 3748.75,-
6
Samsung Galaxy Tab S5e WiFi 64GB Silver

MYE kraft og verdi for pengene!


Samsung Galaxy Tab S5e er nok et velutstyrt nettbrett som kan skilte med mye kraft og verdi for pengene. Den største fordelen til Galaxy Tab S5e er kanskje den nydelige skjermen, de fire kraftige høyttalerne, hele 14,5 timer batteritid ved videoavspilling, og ikke minst den relativt lave vekten? Alt dette gjør Galaxy Tab S5e til en helt rå media og underholdningsmaskin! At det støtter både tastatur og ekstra minnekort er en bonus. Merk deg at Galaxy Tab S5e ikke fungerer med penn slik som Galaxy Tab S6, men til gjengjeld er prisen også mye lavere.

8 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 4490,-
7
Huawei MediaPad M5 Lite 10.1" 32GB (53010JBY)

"Ulv i fåreklær!"


Ikke alt som har betegnelsen «lite» i navnet behøver å være «lite» når det kommer til bruk. Huawei lanserte en real kraftpakke i MediaPad M5, men da de slapp MediaPad M5 Lite, som i tillegg inkluderer en penn, så overrasket de mange. Dette nettbrettet viderefører nemlig de beste egenskapene fra sin storebror, som en elegant og fargerik 10.1 tommers skjerm, kraftige høyttalere og lang batteritid, og inkluderer i tillegg en penn! Og i tillegg er det rimeligere. Så hva er annerledes? Prosessoren er ikke like kraftig, mengden RAM er litt lavere, og oppløsningen på skjermen er ikke like høy, men om du ikke er proff-bruker og stiller veldig store krav til nettbrettet, så er nok dette en enda bedre totalpakke enn MediaPad M5. At det kommer med penn inkludert gjør det bare til et enda bedre kjøp, og skulle du ha behov for et tastatur kan du kjøpe dette som tilbehør.

 

8 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 2498.75,-
8
Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019 WiFi 32GB

For deg som ønsker et rimelig og velfungerende nettbrett til nettsurfing og enkle oppgaver!

 

Samsung Galaxy Tab A 10.1 er langt i fra det kraftigste nettbrettet i klassen, men det leverer til gjengjeld så mye underholdning og kraft til en rimelig penge, at det er umulig å la det passere i stillhet. Dette er nettbrett for «hele familien». Med støtte for opp til 8 ulike brukere med personlige innstillinger, en stor og fargerik skjerm i 16:10 format som gjør det ypperlig til å se på film, kombinert med to innebygde høyttalere, kan dette lett bli den neste favoritten for å se filmer, serier, surfe på nettet eller å se på gamle bilder.


Galaxy Tab A 10.1 (2019) kommer med et kraftig batteri som sørger for opptil 14.5 timer videoavspilling, støtter minnekort og hurtiglading, og lades ved hjelp av USB-C.

Er du i tvil om du har behov for et nettbrett, og egentlig bare ønsker noen enkelt som «alle» kan benytte felles ved behov, så er Galaxy Tab A 10.1 (2019) et meget sikkert valg!

8 /10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 1990,-

Dette bør du se etter

Apple sine iPads har tradisjonelt basert seg på svært kraftige prosessorer som gjør at de holder høy ytelse i mange år, og takket være et lettkjørt operativsystem så er det ikke behov for store menger RAM (hurtigminne). Vis du ikke vet hva RAM er, så kan vi enkelt og greit si at det er maskinens hukommelse. Når du åpner en nettside i nettleseren din, lukker nettleseren for å sjekke mail og Facebook, og deretter går tilbake til nettleseren, så ønsker du at den samme nettsiden du besøkte skal være åpen med en gang. Et nettbrett med nok RAM og god nok minnehåndtering, vil ikke ha problemer med at du bruker flere programmer samtidig. Men, problemet oppstår dersom det er altfor lite RAM tilgjengelig. Da vil programmene begynne å lukke seg, maskinen/nettbrett jobber tregt, og du må åpne programmene på nytt.

På grunn av Apple sin effektive måte å kjøre operativsystemet på, så krever ikke en fullt brukbar iPad mer enn 2-3 Gb RAM før arbeidsflyten føles jevn og fin. For et Android nettbrett bør du øke mengden RAM til 4-6 Gb for å få den samme flyten. Likevel, det handler ikke bare om RAM, men også hvilken prosessor som benyttes. Det viktigste for deg som velger nettbrett er først å vite hvilket operativsystem du ønsker å bruke, og deretter hva du skal bruke nettbrett til.

Skal du kun surfe på nettet noen timer daglig for å sjekke nyheter, Facebook, se noen YouTube-videoer, etc.? Da er det mer enn nok med 2 Gb eller mer. Kanskje til og med 1.5 Gb er nok, så lenge du er innstilt på at det ikke gir lynkjapt.

Skal du derimot bruke nettbrettet til mer krevende arbeidsoppgaver, litt redigering og kanskje skolearbeid som krever mange timer arbeid og derfor også lang batteritid? Da bør du se etter en mer påkostet modell med minst 3 Gb RAM.