Beste robotgressklipperne – best i test robotgressklipper!

Vi gir deg oversikten over de beste robotgressklippern! Sjekk våre anbefalinger og testvinner. Ønsker du en sommer der du slipper å vie tankene på gressklipping? Da kan en god robotgressklipper være løsningen. En god robotgressklipper lar deg nemlig bruke tid til helt andre ting samtidig som du kan nyte synet av nyklipt plen til enhver

Publisert: 4. February 2020, 03:24 Sist oppdatert: 26. February 2020, 06:23 Tekst: Torbjørn Høstmark

Vi gir deg oversikten over de beste robotgressklippern! Sjekk våre anbefalinger og testvinner.

Ønsker du en sommer der du slipper å vie tankene på gressklipping? Da kan en god robotgressklipper være løsningen. En god robotgressklipper lar deg nemlig bruke tid til helt andre ting samtidig som du kan nyte synet av nyklipt plen til enhver tid. Og med dagens gode robotgressklippere, så kan du faktisk ende opp med en enda flottere plen enn dersom du hadde slått den selv.

Slik fungerer en robotgressklipper

En robotgressklipper er egentlig en ganske enkel sak. En “boksaktig” sak med innebygd motor og kniver, som kjører rundt på plenen din og klipper gresset slik at det er jevnt overalt. I robotgressklippernes spede begynnelse, så var kvaliteten på klipperne så som så, men i dag er det virkelig gode maskiner som kan klippe store arealer, styre unna hindringer, klippe i all slags vær, og med høy presisjon.

En robotgressklipper begrenses av en avgrensingskabel som strekker seg fra ladestasjonen og rundt plenen. Avgrensningskabelen sørger for at klipperen holder seg innenfor et bestemt område, og festes med små “plugger” i bakken slik at den holder seg på plass gjennom sesongen. Kvaliteten på robotgressklipperne varierer i stor grad, og det er gjerne stor forskjell på en klipper til 5000kr og en til 15 000kr.

Kvalitet koster

Som med alt annet henger pris og kvalitet tett sammen. Dette betyr ikke implisitt at den dyreste robotgressklipperen er den beste, men som regel vil en kraftige og mer avansert klipper koste mer enn de enkleste og svakeste klipperne. Det som er viktig, er at du velger en klipper som i hvert fall er kraftig nok til å dekke hele plenen din. Her er noen faktorer du bør tenke over før du tar et valg:

Klippeareal

De fleste robotgressklipperne i dag har et maksimalt arbeidsområde på 500-6000 kvm, hvorav det vanligste er opptil 2000 kvm. Ettersom produsentenes anbefalinger ikke alltid viser seg å stemme, så anbefaler vi at du velger en litt kraftigere klipper enn det du egentlig (tror du) trenger. Nøyaktig hvor mange kvadratmeter klipperen er i stand til å klippe, vil nemlig avhenge av helling på plenen, antall hindre den må forsere, hvor tungt gresset er (fuktighet), etc..

Hvordan ser plenen din ut?

Er plenen din flat som en pannekake, så er det en enkel jobb for klipperen å gjøre en god jobb. Har du derimot en plen med mye bakker eller ujevnheter, så blir jobben plutselig mye mer krevende, og du må straks opp på en kraftigere modell. Faktisk finnes det egne modeller som egner seg bedre til ujevne plener enn andre. Dette er greit å være klar over dersom du vet at plenen din ser ut som en gresskledd fjellkjede i miniatyr.

Sikkerhet

Robotgressklippere er kostbare saker, og siden de ofte ruller frem og tilbake over plenen når det ikke er noen tilstede, så kan de være et attraktivt mål for tyver som ser det som et lett bytte. Mange av robotgressklipperne har derfor innebygd tyverialarm eller pinkode som gjør at de ikke fungerer med mindre koden tastes inn. Bor du i et nabolag der det er risiko for tyveri, så kan det absolutt være verdt å vurdere en robotgressklipper med innebygd tyverisikring.

Et annet sikkerhetstiltak er sensorer som sørger for at klipperen stopper dersom den velter eller løftes opp. Små barn kan lett finne på å komme borti klipperen, og da bør den stoppe raskt!

De beste klipperne

De beste klipperne gjør deg mer eller mindre overflødig når det kommer til plenklipping. For selv om de fleste klipperne gjør en god jobb, er det ikke til å unngå at man gjerne må frem med en manuell plenklipper enkelte ganger for å nå de vanskeligst tilgjengelige stedene. Velger du en av mer  avanserte modellene, er du nesten garantert at du får en klipper som gjør hele jobben. Disse klipperne er gjerne utstyrt med støt- og hindringssensorer som sørger for å oppdage hindringer slik at roboten styrer rundt dem. Enkelte modeller har også såkalt intelligent minne som bruker GPS til å tegne et kart over plenen din og hvilke hindringer som finnes. Når robotgressklipperen har kjørt noen runder rundt i hagen, vil den memorere disse hindringene, og vil kunne styre unna de ved neste anledning. Disse modellene kan fint benyttes uten avgrensningskabelen/kanttråden.

Full kontroll via mobilen

“Det finnes en app for alt”, sies det. Det er også nesten sant for robotgressklippere. Selv om ikke appen kan klippe gresset, så kan i hvert fall selve klipperen styres via mobilen/nettbrett dersom den er kompatibel med en app. Denne funksjonen forenkler bruken ytterligere ettersom du kan stille inn ulike funksjoner “on the go”. For eksempel kan du stille en timer for når klipperen skal starte/stoppe, bestemme høyden på gresset, hvor ofte den roboten skal klippe, etc.. Hvis ikke klipperen er utstyrt med denne funksjonen, så gjøres det manuelt på klipperen.

Husk også dette!

Til slutt må vi ta med et par ting som er lett å glemme. Selv om klippearelaet og arbeidsområder stort, så må du ikke glemme å se på robotgressklipperens ladetid og klippetid. Det er kjipt med en klipper som bruker natt og dag på lade før den faktisk er i stand til å klippe det den har lovet. Sjekk også at lydnivået er akseptabelt lavt. Dette er en fordel både for deg og for naboen.

Når du har lest gjennom dette så har du forhåpentligvis dannet deg et lite bilde på hva du faktisk bør se etter. Heldigvis har vi gjort en stor del av jobben for deg og plukket ut noen av de beste robotgressklipperne på markedet i dag. De fleste er relativt kraftige og avanserte, men det finnes også noen rimeligere som virkelig gir deg valuta for pengene. Det er ikke alle som har behov for en kraftig klipper som kan legge ned en jungel på et kvarter, og da kan det være mye penger å spare. Samtidig er det penger å spare på å velge en kraftig nok klipper med en gang, i stedet for å velge en litt for spak variant, og deretter måtte oppgradere.

Under gir vi deg oversikt over noen av de beste kjøpene du kan gjøre i dag. Vurderingene er gjort på bakgrunn av en rekke forbrukertester og kundevurderinger.