Beste lesebrett – best i test lesebrett!

Lesebrett er i vinden som aldri før! Hele verdens bibliotek rett i lomma! Vi gir deg oversikten over de mest populære og beste lesebrettene på markedet nå! Hvis du ikke har prøvd å lese på et lesebrett, så anbefaler vi deg sterkt å gi det et forsøk. Og trodde du at et vanlig nettbrett

Publisert: 4. February 2020, 03:05 Sist oppdatert: 20. March 2020, 05:35 Tekst: Torbjørn Høstmark

Lesebrett er i vinden som aldri før! Hele verdens bibliotek rett i lomma! Vi gir deg oversikten over de mest populære og beste lesebrettene på markedet nå!

Hvis du ikke har prøvd å lese på et lesebrett, så anbefaler vi deg sterkt å gi det et forsøk. Og trodde du at et vanlig nettbrett er det samme som et lesebrett så må du tro om igjen. Forskjellen på et nettbrett og et lesebrett er nemlig som natt og dag!

Nettbrett vs. lesebrett

Nettbrettet har tradisjonelt vært beregnet til å surfe på nett, spille spill, se filmer og serier, sjekke mail, og andre enkle oppgaver. Skjermen er opplyst av LED-dioder og fungerer på linje med en PC-skjerm. Leser du lenge på et nettbrett, vil du etterhvert merke at øynene blir slitne.

Det har etterhvert blitt mer og mer vanlig å lese bøker på nettbrett, men den store ulempen sett bort fra at øynene blir slitne, er at nettbrettet har begrenset batteritid og ikke minst at det er vanskelig å lese i sollyset. Hvis du har prøvd å ligge på stranden om sommeren og å lese på en iPad, så skjønner du raskt hvor håpløst vanskelig det er.

Et lesebrett derimot, benytter en helt annen teknologi enn nettbrettene, og skjermen benytter elektronisk papir som reflekterer lys på samme måte som trykt papir. Å lese på et lesebrett oppleves derfor som å lese en vanlig bok og er mye mindre slitsomt for øynene. Lesebrettet har også mye (!!!) bedre battertitid enn et nettbrett, gjerne flere uker uten at du trenger å lade. En annen stor fordel er at du kan bruke lesebrettet i sterkt sollys uten at det blir vanskeligere å lese. Faktisk vil skriften på lesebrettet bare fremstå enda tydeligere jo mer lys som faller på skjermen!

Dette er de beste lesebrettene

I listen under gir vi deg en oversikt over de beste lesebrettene du får kjøpt i dag. Nederst i artikkelen finner du noen tips til hva du bør tenke på når du velger et lesebrett, og hva som skiller de ulike modellene.

De ulike lesebrettene

Det finnes etterhvert ganske mange ulike lesebrett på markedet, men det er hovedsaklig Kindle og Kobo som dominerer, godt beslektet av PocketBook som de siste årene har blitt mer og mer populær. Felles for de to førstnevnte er at du også kan laste ned en app på telefonen eller et nettbrett som tar deg lese bøkene dine også på disse enhetene. Dersom du leser de 50 første sidene av en bok på lesebrettet, legger det fra deg og setter deg på toget til jobben, så kan du åpne appen på telefonen og du vil automatisk starte der du sluttet å lese på lesebrettet. Når du plukker opp igjenn lesebrettet på ettermiddagen, vil du fortsette på siden du avsluttet med på telefonen.

Kindle er et av flere lesebrett levert av gigantiske Amazon, og her kan Kindle friste med et gigantisk bibliotek og utvalg av bøker svært lett tilgjengelig via lesebrettet. Alt du behøver å gjøre når du slår på lesebrettet første gang, er å logge deg inn med Amazon-kontoen din, og deretter har du tilgang til hele Amazon-biblioteket. E-bøkene i Amazon Kindle Store er i tillegg gjerne rimeligere enn pocket- og hardcover utgavene, og ved et par tastetrykk så har du de tilgjengelig på lesebrettet umiddelbart.

Det du bør være klar over er at du ikke finner norske bøker på Amazon, så her må du klare deg med engelsk eller andre språk. Det positive er likevel er du kan kjøpe norske e-bøker (eller andre for den saks skyld) i de fleste norske bokhandler, og deretter sende de på en e-post som er tilknyttet Amazon-kontoen din. Dette er lettvint og raskt, og tar deg nyte hvilken som helst bok på lesebrettet.

Kobo er en annen stor produsent av lesebrett og tilbyr en tjeneste som er veldig lik den vi finner hos Amazon. Kobo leverer flere ulike modeller, og biblioteket og tilgangen til bøker fungerer som integrasjonen mellom Kindle og Amazon.

PocketBook har ikke den samme integrasjonen med en “nettbokhandel” som de to andre, men det er likevel enkelt å sende bøker til lesebrettet via e-post, på samme måte som på Kindle.

Dette må du tenke på

Alle lesebrettene fungerer på samme måte, men det er likevel enkelte faktorer som skiller de fra hverandre. Leser du mye på sengen eller i mørket? Da er det greit at skjermen har bakgrunnsbelysning. De beste modellene har også automatisk regulering av lysstyrken slik at du slipper å justere dette manuelt når du beveger deg fra ett veldig lyst rom til et mørkt ett, eller fra utendørs til innendørs. Tilbringer du mye tid ved bassenget eller på stranden, og liker å lese mens du slapper av på en bademadrass, da er det absolutt en fordel at lesebrettet er vanntett.

Når du kjøper en e-bok fra Amazon, får du ofte mulighet til å kjøpe boken sammen med lydboken til redusert pris. Flere lesebrett leveres nå med støtte for å spille av lyd via Bluetooth slik at du kan lese deler av boken, og deretter lytte til et kapittel eller to, før du leser videre. Har du andre lydbøker liggende, kan du enkelt legge de inn på lesebrettet å lytte til de.

Tenk også over om du ønsker enklest mulig tilgang til bøker som du får gjennom Amazon eller Kobo, selv om det er på engelsk, eller om du foretrekker å lese norske bøker og ikke bryr deg om nevnte mulighetene.

Ulike filformater

En ting du bør være klar over når du velger lesebrett er at de ulike merkene støtter ulike filformater. Det vanligste filformatet for lesebrett er Epub – et format de aller fleste lesebrett støtter. Men, Kindle-lesebrettene er et unntak. Bøkene du kjøper fra Amazon kommer nemlig i Adobe DRM format, så dersom du skal lese en bok fra f.eks. Norli e-bokhandel eller en annen norsk bokhandel som leverer boken i Epub, så må denne først gjøres om til det støttede Adobe DRM formatet på Kindle. Tidligere var dette en omstendelig og vanskelig prosess, men nå er det heldigvis en enkel jobb, og flere norsk bokhandlere tilbyr å laste ned bøkene direkte i Adobe DRM format.

Skjermstørrelse og komfort

De aller fleste lesebrett har lagt seg på en norm der skjermstørrelsene er 6″, men du finner også lesebrett med 7-8″ stor skjerm. Dersom du ser dårlig og har behov for større skrift og større skjerme, bør du vurdere en av de større modellene. Fontene (skriftstørrelsen) kan oppjusteres på alle brettene, men dersom den blir for stor på en liten skjerm, kan det bli litt mange linjeskift å forholde seg til.

Det er også forskjell på hvor mye de ulike lesebrettene veier og hvordan de er å holde. Det er nok lett å tenkte at skjermen burde vært større, og rammen rundt mindre. Men, rammen rundt er faktisk veldig praktisk å holde i når du leser, så det er en grunn til at den er der. Bare pass på at brettet ikke er så stort og tungt at det blir slitsomt å holde hvis du liker å lese lenge.

Når du har gjort deg opp en formening om dette, så vil det forhåpentligvis være enklere å velge et lesebrett som passer deg.