Beste nettbrett - best i test nettbrett!

Jakter du nytt nettbrett? Vi hjelper deg med å finne det riktige nettbrettet for nettopp deg.

Publisert: 27. September 2019, 13:40 Sist oppdatert: 04. December 2019, 06:47 Skribent: Torbjørn Høstmark

Markedet for nettbrett er større enn noen gang og det er ikke lenger forgitt at du skal kjøpe en Apple iPad dersom du skal investere i ett nytt produkt. Proguiden hjelper deg på veien mot å finne det riktige nettbrettet for nettopp deg.

Apple var lenge best i klassen med sine brukervennlige og ikke minst velfungerende Apple iPads i mange år, men de senere årene har konkurransen i både budsjettklassen og toppsjiktet virkelig hardnet til. Fra å være en ren konkurranse mellom Apple og Samsung har kinesiske Huawei kastet seg på nettbrett-bølgen, og de leverer produkter som gir deg svært mye valuta for pengene.

I tillegg til de tre nevnte produsentene har det også dukket opp en rekke Windows baserte 2-1 PCer som kombinerer funksjonaliteten til en bærbar PC og lettvintheten fra et nettbrett i ett og samme produkt. Microsoft står selv for de mest populære produktene, og denne plattformen er i ferd med å bli en favoritt hos mange brukere.

Velg riktig operativsystem

Det første du bør bestemme deg for er hvilket operativsystem du ønsker å bruke. Trives du best mest Apple sitt iOS økosystem der alt er relativt enkelt og rett fram, og ting "bare fungerer" uten at du selv har veldig stor innflytelse på innstillinger og mer avanserte muligheter. Da er det iPad-serien du bør se på. Er du av typen som ønsker større valgfrihet og mulighet til gjøre individuelle instillinger slik at du kan tilpasse nettbrettet nøyaktig etter eget behov, da bør du velge et Android nettbrett. Android er Google sitt eget åpne økosystem, og nesten alle produsenter (bortsett fra Apple og Microsoft) benytter seg av dette.

Android og iOS tilbyr stort sett de samme appene, men det kan være noen forskjeller mellom to i utgangspunktet like appe på de to ulike plattformene. Det er umulig å skrive at "det ene systemet" er bedre enn det andre, men det som er sikkert, er at Android er litt mer ressurskrevende enn iOS, og at du bør velge et nettbrett med litt mer kraft dersom du skal få den samme ytelsen i et Android nettbrett som for et iOS basert nettbrett.

Til slutt kan vi ta med at Microsoft de siste årene har kommet sterkt inn i nettbrett verdenen med sine 2-1 baserte PC-er. Dette er egentlig en egen kategori maskiner som befinner seg midt mellom en bærbar PC og et nettbrett. Fordelen med disse er at de kjører "fullt Windows" og kan benyttes som en PC, samtidig som du kan koble av tastaturet å bruke det som et nettbrett med touchskjerm.

Våre anbefalinger

I listen under har vi plukket noen av våre favoritter, både blant iOS nettbrett, Android nettbrett og Windows nettbrett. Uansett hvilket av disse nettbrettene du velger, så vil du sitte igjen med et meget godt nettbrett. Ja, det er forskjell på et nettbrett til 2000kr og ett til 8000kr, men hvis du hovedsakelig skal bruke nettbrett til enkle oppgaver som lesning og sosiale medier, så trenger du faktisk ikke å kjøpe noe dyrere enn nødvendig. Nederst i artikkelen gir vi deg noen tips om hva du bør se etter når du velger nettbrett.

1

Apple iPad (6th gen. 2018) Wi-Fi 32GB Silver

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 2989,-
2

Apple iPad Pro Wi-FI 11" 256GB

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 10498.75,-
3

Apple iPad mini 5 (2019) Wi-Fi 64GB Silver

10 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 4990,-
4

Samsung Galaxy Tab S6 4G (128 GB)

9 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 7990,-
5

Huawei MediaPad M5 10.8" 64GB

9 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 3748.75,-
6

Samsung Galaxy Tab S5e WiFi 64GB Silver

8 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 5190,-
7

Huawei MediaPad M5 Lite 10.1" 32GB (53010JBY)

8 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 2498.75,-
8

Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019 WiFi 32GB

8 / 10 PROGUIDEN.NO
Gå til nettbutikk
Kr 2190,-

Dette bør du se etter

Apple sine iPads har tradisjonelt basert seg på svært kraftige prosessorer som gjør at de holder høy ytelse i mange år, og takket være et lettkjørt operativsystem så er det ikke behov for store menger RAM (hurtigminne). Vis du ikke vet hva RAM er, så kan vi enkelt og greit si at det er maskinens hukommelse. Når du åpner en nettside i nettleseren din, lukker nettleseren for å sjekke mail og Facebook, og deretter går tilbake til nettleseren, så ønsker du at den samme nettsiden du besøkte skal være åpen med en gang. Et nettbrett med nok RAM og god nok minnehåndtering, vil ikke ha problemer med at du bruker flere programmer samtidig. Men, problemet oppstår dersom det er altfor lite RAM tilgjengelig. Da vil programmene begynne å lukke seg, maskinen/nettbrett jobber tregt, og du må åpne programmene på nytt.

På grunn av Apple sin effektive måte å kjøre operativsystemet på, så krever ikke en fullt brukbar iPad mer enn 2-3 Gb RAM før arbeidsflyten føles jevn og fin. For et Android nettbrett bør du øke mengden RAM til 4-6 Gb for å få den samme flyten. Likevel, det handler ikke bare om RAM, men også hvilken prosessor som benyttes. Det viktigste for deg som velger nettbrett er først å vite hvilket operativsystem du ønsker å bruke, og deretter hva du skal bruke nettbrett til.

Skal du kun surfe på nettet noen timer daglig for å sjekke nyheter, Facebook, se noen YouTube-videoer, etc.? Da er det mer enn nok med 2 Gb eller mer. Kanskje til og med 1.5 Gb er nok, så lenge du er innstilt på at det ikke gir lynkjapt.

Skal du derimot bruke nettbrettet til mer krevende arbeidsoppgaver, litt redigering og kanskje skolearbeid som krever mange timer arbeid og derfor også lang batteritid? Da bør du se etter en mer påkostet modell med minst 3 Gb RAM.