Beste TV – best i test TV-er!
Vi gir deg en enkel og oversiktlig guide til hva du bør se etter, og hvilke kjøp vi mener er best. Er du på utkikk etter en ny TV? Blir du forvirret av 4K, OLED, QLED og andre fremmedord? Vi gir deg en enkel og oversiktlig guide til hva du bør se etter, og hvilke
Vi gir deg en enkel og oversiktlig guide til hva du bør se etter, og hvilke kjøp vi mener er best.
Er du på utkikk etter en ny TV? Blir du forvirret av 4K, OLED, QLED og andre fremmedord? Vi gir deg en enkel og oversiktlig guide til hva du bør se etter, og hvilke kjøp vi mener er best.
Du skal ikke mange årene tilbake før en 42-tommer flatskjerm med full HD-oppløsning føltes som en kino i stua. I dag er 42-tommeren nesten «barnslig», og det selges langt flere større TV-er med høyere oppløsning. Gjennomsnitts-nordmannen ser Gullrekka på en 55-tommer, mens flere og flere velger enda større TV-skjermer, gjerne opp mot 65-tommer.
Og trodde du full HD var nok? Da må du tro om igjen.
Under gir vi deg oversikten over 10 av de beste TV-kjøpene på markedet i dag. Her finner du TV-er i alle størrelser og prisklasser, og vi rangerer ikke 1-10 som 1.plass til 10.plass, men de 10 TV-ene vi ut fra en rekke tester og vurderinger mener er best.
Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hva de ulike begrepene og uttrykkene i TV-verdenen betyr.
Her gir vi deg en rask forklaring på noen sentrale uttrykk innen TV-verdenen:
Tommer: Den diagonale avstanden mellom øvre venstre hjørne og nedre høyre hjørne på TV-skjermen. En 55-tommer vil tilsvare 55 x 2,54 = 139,7cm
Full HD (1080p): Angir at skjermen har 1080 linjer med bildepiksler vertikalt, og 1920 linjer med bildepiksler horisontalt. «P» står for piksler og er betegnelsen for «progressive scan», altså at bildet fornyes hver gang det oppfriskes (Her kommer Hertz inn).
UHD: UHD står for Ultra High Definition og benyttes på TV-er med oppløsning på 3840 x 2160 piksler. Litt enkel regning, og vi ser at UHD er 4x oppløsningen til vanlig HD. For å få fullt utbytte av en UHD TV må også videomaterialet som spilles av ha UHD-oppløsning. De færreste TV-sendingene i dag kommer i UHD,men det er flere og flere større arrangement og begivenheter som blir produsert i UHD, og ikke minst er antallet filmer og serier i UHD i stor vekst.
SUHD: SUHD star for Super Ultra High Definition og er en beskrivelse Samsung benytter på sine toppmodeller. SUHD har i utgangspunktet ikke høyere oppløsning enn UHD, men skal by på økt fargerom og lysstyrke opp til 1000 nits.
4K: 4K-TV-er har 4 ganger flere piksler enn full HD. I stedet for at det går 1080 linjer med bildepiksler vertikalt, går det isteden ca. 4000 linjer med bildepiksler i denne retningen – totalt 8,3 millioner piksler! Dette gir et svært skaprpt og fint bilde.
HDR: HDR står for High Dynamic Range og er en bildeformatering som sørger for at bildet får flere nyanser og kontraster, og bildet oppfattes som mer detaljrikt. HDR TV-er ble først vanlig i 2016, og da på relativt dyre TV-er, men er nå tilgjengelig til en langt lavere pris.
Hertz (HZ): Hertz sier noe om antallet ganger skjermen/bildet oppfriskes i sekundet. Rimelige TV-er har som regel 50 Hz, som betyr at skjermbildet oppfriskes 50 ganger i sekundet, mens dyrere TV-er gjerne har 100 Hz eller høyere. Høyere hertz betyr mindre hakkete bilde og bedre flyt i sendingene – totalt sett en bedre opplevese.
Plasma: Plasma er den skjermteknologien som tradisjonelt har blitt benyttet på større TV-er (over 40-tommer) i veldig mange år, men teknologien er nå på vei ut. Plasma Tv-er bruker nemlig mye mer strøm enn LCD, OLED og QLED skjermen, og i tillegg er det mer utfordrende å lage Plasma TV-er med høy oppløsning.
LCD: LCD står for Liquid Crystal Dispaly og er den mest vanlige paneltypen i moderne TV-er. En LCD skjerm består av flere lag med glass og filtre som belyses bakfra eller fra sidene ved hjelp av små lysdioder. LCD skjermer er relativt rimelig å produsere og byr på svært god kvalitet og levetid.
OLED: OLED står for Organic Light Emitting Diodes og er en paneltype som blir mer og mer utbredt . OLED panelet har på mange måter erstattet LCD, selv om begge teknologiene lever fint side om side. Der LCD panelet består av flere lag glass og filtre som gjennomlyses av små dioder, vil hver enkelt piksel i et OLED-panel skape sitt eget lys. OLED-paneler trenger derfor ikke å bestå av flere lag glass og filtre, og det er mulig å lage de svært tynne. Ettersom også hver enkelt piksel lyser opp selv, blir det mye lettere å kunne betrakte et OLED-panel fra svært skrå vinkel. OLED-paneler er kjent for å gjengi svært flotte farger og sortnivå.
Bluetooth: Bluetooth er en trådløs kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig å koble flere Bluetooth kompatible enheter sammen helt trådløst. Dersom for eksempel mobilen din og TV-en støtter Bluetooth, vil du kunne spille av musikk fra mobilen på TV-en trådløst.
DLNA: DLNA står for Digital Living Network Alliance og er en kommunikasjonsstandard som gjør at elektroniske enheter kan kommunisere med hverandre på en enkel måte. En DLNA-kompatibel TV vil for eksempel kunne spille av musikk eller vise film og bilder fra en DLNA-kompatibel mobiltelefon eller PC som er tilkoblet det samme nettverket.
HDMI: HDMI står for High-Definition Multimedia Interface og er en digital overføringsstandard for lyd og bilde.
Moderne TV-er har gjerne flere HDMI-innganger som gjør det enkelt å koble til eksternt utstyr som mediespillere, spillkonsoller, Tv-dekodere, etc…
Smart TV: Smart TV-er gir deg mulighet til å installere apper som utvider TV-ens funksjonalitet. Appene kan være alt fra små spill, strømmetjenester som Netflix, TV2 Sumo, Viaplay, Spotify, etc., til Facebook, nettlesere, nyhetsfeeder, osv..
Ambilight: Ambilight er en lys-teknologi som først og fremst er utviklet og kun tilgjengelig på Philips-TV-er. TV-er som benytter Ambilight har små LED-dioder på baksiden av TV-en som lyser opp veggen bak TV-en og som endrer seg i takt med det som vises på selve skjermen. Dette bidrar til et unike fargespill og en lyssetting som skaper harmoni og stemning i rommet.
Android TV: En TV som kjører Android programvare, benytter Google sitt åpne operativsystem som gjør at du kan installere apper direkte på TV-en. Android kan utvide TV-ens funksjonalitet yttereligere og gjør at du kan installere spill, streamingstjenester, nettlesere, sosiale medie-apper, bildetjenester, m.m., på. TV-en.
CAM / CA-modul: Enkelte TV-leverandører krever at du benytter et programkort som settes i TV-en. For å kunne bruke programkortet, krever det et adapter som kortet skyves inn i før det settes i TV-en. TV-er som kommer med en CAM – eller CA-modul, har dette adaptere integrert, og du kan enkelt og greit skyve programkortet direkte inn i. TV-en.
PVR: PVR står for Personal Video Recorder og gjør det mulig å ta opp TV-sendinger slik at du kan se de igjen senere. Dette krever til gjengjeld at du har et ekstra lagringsmedie å ta opp sendingene på.
USB: USB er den mest vanlige standarden for tilkobling av eksterne enheter som minnepinner, harddisker, kameraer, etc.. Avhengig av pris og kvalitet vil en nyere TV ha mellom 2-4 USB-tilkoblinger. USB-tilkoblingene er ikke lenger like mye brukt som tidligere ettersom de fleste TV-er nå har mulighet til å spille av innhold fra eksterne enheter trådløst.
WiFi: WiFi står for Wireless Fidelity og er den desidert mest vanlige trådløse nettverksstandarden. WiFi støttes av så å si alle mulige elektroniske enheter som har dette innebygd. Mobiltelefoner, nettbrett, bærbare PC-er og mange andre elektroniske enheter bruker WiFi til å kommunisere med andre enheter som også har dette innebygd, og kommunikasjonen går raskt og enkelt.
WiFI Direct: WiFi Direct er en del av WiFi-nettverket og gjør det mulig for TV-er som har dette innebygd å kommunisere med andre WiFi-støttede enheter, som for eksempel mobiltelefonen.
WiDI: WiDi står for Wireless Display og er en trådløs kommunikasjonsstandard som gjør det mulig å sende bilde og lyd fra en WiDi-kompatibel enhet direkte til TV-en.
VESA: VESA er en standard for feste av TV-en på ulike stativ eller veggfester. De fleste TV-stativer og fester følger en bestemt standard, VESA-standarden, og så lenge TV-en din følger denne, er det enkelt å finne kompatibelt tilbehør.
3D: 3D TV var hipt og kult for 10 år siden, men finnes knapt på nyere TV-er. 3D TV-er skulle skape en illusjon om at bilde kom ut av skjermen, men ble ingen stor suksess på folke-TV-er.