Beste vaskemaskin – best i test vaskemaskin!

Jakter du på ny vaskemaskin? Da har du kommet riktig sted. Vi gir deg oversikten over de beste vaskemaskinene i 2019! Vi har trålet Internett for tester, produktomtaler, tips og anbefalinger, og oppsummerer det hele med resultatene i listen under. Skal du kjøpe vaskemaskin i dag har du valget mellom frontmatedede- og toppmatede vaskemaskiner, i tillegg

Publisert: 4. February 2020, 03:05 Sist oppdatert: 5. March 2020, 11:45 Tekst: Torbjørn Høstmark

Jakter du på ny vaskemaskin? Da har du kommet riktig sted. Vi gir deg oversikten over de beste vaskemaskinene i 2019!

Vi har trålet Internett for tester, produktomtaler, tips og anbefalinger, og oppsummerer det hele med resultatene i listen under.

Skal du kjøpe vaskemaskin i dag har du valget mellom frontmatedede- og toppmatede vaskemaskiner, i tillegg finnes det såkalte kombinert vask/tørk vaskemaskiner maskiner som både vasker og tørker tøyet samtidig.

I Skandinavia selges det desidert mest frontmatede vaskemaskiner, og det er det vi kommer til å fokusere på i denne oversikten. Disse vaskemaskinene har gjerne størst kapasitet og toppen kan brukes som en praktisk benk. De toppmatede er gjerne mindre og smalere og passer bedre inn i rom og leiligheter med begrenset plass, eller for deg som sliter med ryggen og ikke klarer å bøye deg så mye. Kombinert vask/tørk passer for de som har veldig lite plass og ønsker en alt-i-ett-løsning.

Velg riktig type

Hvis ikke plass er en stor begrensning, så anbefaler vi en frontmatet vaskemaskin eller en kombinert vask/tørk vaskemaskin.  Det du bør tenke på er blant annet hvor stor kapasitet maskinen trenger, energiforbruket, hvilke programmer og funksjonalitet du trenger, og ikke minst hvilken type motor som benyttes.

Nederst i artikkelen gir vi deg en oversikt over disse og andre viktige ting du bør tenke over når du velger vaskemaskin. Alle modellene i listen vår er svært gode modeller som du kan føle deg trygg på.

Er det en´ ting du skal være klar over, er det at pris og kvalitet henger sammen. Ikke overraskende er det maskinene fra kvalitetsmerker som Miele, Bosch, Siemens og Samsung som gjennomgående topper listene. De rimeligere modellene som gjerne selges på kampanjer til et par tusenlapper, faller raskt igjennom både når det kommer til vaskeresultat, levetid og funksjonalitet. Vi anbefaler derfor at du velger en av produktene i listen under.

 

Slik velger du riktig vaskemaskin

Ulike vaskemaskiner har ulik kapasitet, og det kan variere mellom så mye som 3-12 kg, og det vanligste ligger et sted mellom 7-9 kg. Grovt regner vi at ett komplett antrekk med en bukse, en genser, t-skjorte, sokker og truse, veier ca. 1kg. Bruker du dette som utgangspunkt er det lettere å komme frem til hvor stor kapasitet du har behov for.

Størrelsen på vaskemaskiner (trommelen) følger en standard på 60 x 60 cm, der tallene indikerer diameteren og dybden på trommelen. Blant de frontmatede vaskemaskinene finnes det også mindre modeller med 36 cm dybde. De toppmatede måler gjerne 40 x 60 cm. I følge Whiteaway.no sine hjemmesider anbefaler de følgende størrelse når du velger en vaskemaskin:

  • 3,5-5kg: Liten hustand, 1-2 personer
  • 6-7 kg: Litt større husstand, 2 personer + 1 barn
  • 8-9 kg: Gjennomsnittlig husstand, 2 voksne + 2-3 barn
  • 10-12 kg: Stor husstand, 5 + personer

Program / funksjonalitet

De aller fleste vaskemaskiner er utstyrt med en rekke programmer som lar deg vaske alt mulig fra ull til silke til vanlige bomullsplagg, men det kan være greit å se om vaskemaskinen har en form for øko-program (lav-energi), dampprogram og hurtigvask. Enkelte modeller har ikke mulighet til å vaske på 30 grader, noe som i mange år nærmest har vært standarden for en rekke plagg som for eksempel ullplagg. Likevel har de ullprogram som vasker på 40 grader. Dette skyldes blant annet at det meste av ullplagg som selges nå er beregnet på 40 grader vask.

Energiforbruk

Energiforbruket kan varierer stort mellom de ulike vaskemaskinene. De mest energieffektive modellene er som regel mest økonomisk på sikt, men bringer med seg en stor utgift i innkjøpsfasen. De rimeligere modellene kan være fristende i det du skal trekke kortet i kassa, men kan “straffe” seg når det kommer til strømforbruk over mange år. Vi anbefaler på lik linje med “ekspertene” at du velger en vaskemaskin i energiklasse A.De mer avanserte modellene har også innebygd vekt som veier hvor mye klær som ligger i trommelen, og som dermed tilpasser mengden vann, vaskemiddel og vasketid etter dette.

Motortype og sentrifugeringsevne

Det er to typer motortyper som benyttes på vaskemaskiner; tradisjonell motor eller børsteløs motor. De tradisjonelle motorene har kullbørster som slites jo mer vaskemaskinen blir brukt, og må byttes med jevne mellomrom ( vi snakker gjerne flere år). De børsteløse motorene finnes det ingen kullbørste, den trenger derfor ikke å bytte børster, og blir i tillegg med stillegående.Hastigheten på sentrifugen ligger normalt på mellom 1200-1400 omdreininger per minutt, men enkelte modeller kan sentrifugere på 1600 omdreiinger per minutt. I utgangspunktet vil en raskere sentrifuge fjerne vannet raskere, men det er ikke alltid tilfellet. Høyere hastighet på sentrifugen vil også slite mer på både vaskmaskinen og klærne, så på sikt vil det lønne seg å bruke en lavere sentrifugehastighet.

Sentrifugeringsevnen avgjør hvor mye restfukt som er igjen i klærne og rangeres på en skala fra A til G der A er best. Jo mindre restfukt, desto raskere tørker klærne.

Støynivå

Hvis du er følsom for lyd er det vesentlig å tenke på vaskemaskinenes støynivå. Støyen fra vaskemaskinen kommer hovedsaklig fra sentrifugeringen, og det kan være store forskjeller mellom de ulike modellene.desibelskalaen (beskriver opplevd støynivå) definerer 35 desibel som en stille stue i byområde, mens e65 desibel tilfarer en høyrøstet samtale og 75 desibel ligner med støyen fra lastebiler og busser. De mest stillegående vaskemaskinene legger seg rundt 40-50 dB, mens dens modellene som støyer mest overstiger gjerne 60 dB. At vaskemaskinen bråker mye betyr ikke nødvendigvis at den er dårlig, men det er viktig at du er klar over støynivået før du velger en modell.