Beste tykke dunjakke – best i test tykke dunjakker!

Er du på utkikk etter en tykk og varm dunjakke til vinteren? Vi har funnet frem til de aller beste dunjakken på markedet i dag. Det er ikke alltid like enkelt å velge en dunjakke. For noen år siden fantes det relativt få modeller, og hvert merke tilbydde gjerne en tykk og en tynn modell.

Publisert: 4. February 2020, 03:17 Sist oppdatert: 20. March 2020, 05:30 Tekst: Torbjørn Høstmark

Er du på utkikk etter en tykk og varm dunjakke til vinteren? Vi har funnet frem til de aller beste dunjakken på markedet i dag.

Det er ikke alltid like enkelt å velge en dunjakke. For noen år siden fantes det relativt få modeller, og hvert merke tilbydde gjerne en tykk og en tynn modell. I dag florerer det av dunjakker, og det finnes så mange ulike modeller at det har blitt vanskelig å velge hva man bør gå for.

I bunn og grunn deler vi inn dunjakker i to kategorier; tykke og tynne. De tykke dunjakkene er ikke overtakende varmere og beskytter kanskje bedre mot vær og vind, men størrelsen og vekten gjør de ikke like anvendelige å ta med i sekken på tur eller bruke under en skalljakke.

De tynnere dunjakkene kan fint fungere som et mellomplagg eller bare som en lett isolerende jakke for seg, men gir ikke de samme varmeegenskapene som de tykkeste modellene.

 

Dun er unikt

Ingen andre materialer tilbyr like god isolasjon i forhold til vekt som dun. Det finnes flere ulike kunstmaterialer som forsøker å etterligne dunets egenskaper, og selv om mange av disse materialene fungerer veldig bra, er det likevel ingen som klarer å slå dun på vekt/størrelse.

Dunet er derfor egentlig ganske unikt, for selv ikke dagens teknologi klarer å lage noe bedre enn det naturen har kommet frem med. Det som derimot kan være utfordrende med dun, er at det lett kollapser og mister varmeeffekten dersom det blir fuktig. Heldigvis har det de senere årene kommet jakker meds såkalt impregnert dun. Denne dunen er mye mer motstandsdyktig mot fukt, og den mister ikke spensten og varmeeffekten så lett dersom den mot formodning skulle bli fuktig.

Flere dunjakker har også fått yttermembraner som til en viss grad tåler nedbør, slik du unngår at dunene blir fuktig.

Velg riktig dunkvalitet

Du må også huske at selv om en dunjakke er tykk, så trenger det ikke nødvendigvis å bety at den er varm. Hvor varm jakken er avhenger i stor grad av dunkvaliteten. Dunkvaliteten oppgis i cuin/oz, som betegner hvor stort volum en gitt mengde dun opptar. En større mengde dun vil varme mer, så jo høyere tall, desto varmere. Vi anbefaler å se etter jakker med 700 cuin/oz eller mer. Fra og med 800 cuin/oz begynner kvaliteten å bli virkelig god, og prisen øker som regel et par hakk.

Du kan oppnå samme varmeeffekt med dun av lavere kvalitet som dun med høy kvalitet, men da trengs mer dun, og vekten blir høyere. De varmeste og letteste jakkene benytter derfor utelukkende dun av svært høy kvalitet, gjerne 850+ cuin.

I tillegg er det viktig at du ser på forholdet mellom dun og fjær. Dette oppgis som regel som et forholdstall på for eksempel 80/20, der 80% av fyllet er dun, mens resten er fjær. Jo mer dun, desto bedre, så om du finner en jakke med 800 cuin/oz og 90/10 fyllingsgrad, så kan du være ganske sikker på at dette er en varm jakke av høy kvalitet.

NB: Merk deg av det er flere standarder for dunspenst. Målingene for EU og USA er ulik, og 700 cuin EU tilsvarer 800 cuin US. I denne oversikten forholder vi oss til EU-cuin.

Konstruksjon og design

Hvordan dunjakken skal se ut, er mye smak og behag, men det er likevel et par ting som er viktig å merke seg. Noen modeller kommer med smale og tette kamre, mens andre har store og færre kamre. Ingenting skiller seg ut som bedre enn det andre, men det er viktig at det er nok dun i kamrene til at det ikke samles i det ene hjørnet og tar store deler av kamrene være tomme.

Det er også viktig at jakka er lang nok slik at dekker over hoftene, og ikke minst at det er nok dun rundt skuldexpartiene og under armhulene.